icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Ägg kokt/stekt

På gång
18 inlägg
2 januari 2013 16:15
0

Hur kan ett stekt ägg innehålla 38 kalorier mer än ett kokt ägg? Ett ägg är väl ett ägg liksom? Sen blir det såklart mer om jag tex steker ägget i smör, men det lägger jag ju till själv.

  • Veteran
    5951 inlägg
    2 januari 2013 16:27

    Ett kokt ägg bibehåller i princip sin vikt när det kokas medan ett stekt tappar vätska som avsdunstar. MD visar per 100g, därav att det ser ut som att stekt ägg innehåller mer. Sen kan man kolla hos livsmedelsverket vad de beräknat på, och just stekt ägg har de beräknat att 58g ägg steks i 5g flytande margarin av typ Milda Culinesse. Ska se om jag kan länka till det: http://www7.slv.se/Naringssok/LivsmedelDetalj.aspx?LivsmedelsId=1233

  • På gång
    18 inlägg
    2 januari 2013 17:52

    Hm, alltså borde man väga den färdiga maten, inte råvaran? Det finns ju mer mat som tappar vätska vid tillagning? Det gjorde ju allt lite krångligare tycker jag. Jag vill veta vad råvaran innehåller, eventuell vätskeförlust struntar jag i.

  • Veteran
    5951 inlägg
    2 januari 2013 18:07

    Om det är stekt ägg du lägger in i matdagboken är det stekt ägg du bör väga.

  • Veteran
    3541 inlägg
    2 januari 2013 23:06

    Ja, det framgår ju av livsmedelslistan i vilken form det är. Står det tillagat som kokt, stekt eller vad det nu kan vara (ungsbakad) så ska det vägas så, alltså typ en liten våg under tallriken. Men om det är rå vikt så är det det som ska vägas. Man ska också komma ihåg att det är ätbar del som avses så ägget räknas utan skal. Äter man en laxfilé och man vet att den väger 125 g i rått tillstånd så kan man ju skriva in det. Köttfärs likaså. Antingen skriver man in lite mer rå vikt, eller den tillagade (som tappat i vikt pg.a. vätskaförlust). Och vill man veta "omvandligen" så prova. Här blir 123 g rå köttfärs 100 stekt. Sen vet jag inte om näringsangivelsen stämmer om man anger rått och äter tillagat. När det gäller ägg så tar ju kroppen inte upp all näring i ett rått ägg men däremot ett kokt.

  • Veteran
    7943 inlägg
    3 januari 2013 10:49

    Vad jag trott är att det stekta blir fler kalorierför att de räknar med fettet det är stekt i. Äggstorleken är densamma för mig när det är rått.

  • På gång
    18 inlägg
    3 januari 2013 10:54

    Hm, jag förstår hur ni menar, men jag kommer nog ändå att försöka hitta/lägga till råvarorna så att ett ägg alltid är ett ägg om ni förstår hur jag menar. För mig känns det lättare.

  • Veteran
    3541 inlägg
    3 januari 2013 21:07

    anna54, om du läser LadyGs svar så ser du att så är fallet... Giraphen, jag förstår dig, så vill jag också göra eftersom jag mestadels steker utan fett (för att det helt enkelt inte behövs i den pannan jag har). Jag använder då kokt ägg ur livsmedelslistan, istället för stekt, men ibland rått.

  • Veteran
    7943 inlägg
    4 januari 2013 02:57

    Jag tycker att det blir godare med fett i pannan när man steker ägg.

  • Veteran
    3541 inlägg
    4 januari 2013 20:45

    anna54, då har jag hellre fett på sen när jag äter...